Vauvan ja taaperon hampaiden hoito

Hampaiden hoitaminen alkaa siitä hetkestä kun vauvan ikenestä alkaa pilkottaa ensimmäinen maitohammas. Mitä aikaisemmassa vaiheessa lapsen totuttaa hampaiden harjaukseen sitä kivuttomammin homma hoituu tulevaisuudessa. 

Hampaiden harjaaminen

Hampaiden säännöllinen harjaus kannattaa aloittaa heti kun ensimmäinen maitohammas alkaa pilkottaa ikenestä.  Ensimmäiset maitohampaat puhkeavat noin puolenvuoden iässä. Joillain vauvoilla voi olla kuitenkin hampaita suussa jo syntyessään, ja toisille ensimmäiset hampaat puhkeavat vasta ennen yhden vuoden ikää. Vauvan hammasharjan tulisi olla pehmeä ja pieni päinen. Hampaat tulisi harjata aamuisin ja iltaisin eli kahdesti päivässä.


Hammastahnaa aloitetaan käyttämään heti ensimmäisen hampaan tultua. Hammastahnaa laitetaan harjaan sipaisu eikä sitä huuhdota vedellä pois. . Alle kahden vuoden ikäisille sopivassa hammastahnassa on fluoria enintään 500 ppm. 

Ksylitolipastillit

Ksylitolipastillien käytön voi aloittaa heti kun lapsi on oppinut pureksimaan ruokansa. Ksylitolipastilli katkaisee ruokailun aiheuttaman happohyökkäyksen tehokkaasti. Ksylitolin säännöllinen käyttö ehkäisee kariesbakteerin tarttumista ja taaperon hampaiden reikiintymistä. Pastillien käyttö kannattaa aloittaa pieninä annoksina, koska ksylitoli liian suurina annoksina voi aiheuttaa vatsavaivoja.  Pastilli on hyvä ottaa heti ruokailun jälkeen. 

Ksylitolipurkkaan voidaaan sitten kun lapsi osaa pureskella purkkaa nielaisematta sitä.