Raskausdiabetes

Mikä on raskausdiabetes?

Raskausdiabetes on raskauden aikana ilmenevä sokeriaineenvaihdunnanhäiriö. Raskausdiabetes todetaan kahden tunnin sokerirasituskokeella. Raskausdiabetes häviää yleensä synnytyksen jälkeen. Raskausdiabetes todetaan noin joka kymmenennellä odottajalla. 

Raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä

  • ylipaino
  • suvussa oleva taipumus diabetekseen
  • yli 40 vuoden ikä
  • aiemmassa synnytyksessä yli 4,5-kiloinen lapsi
  • aiempi raskausdiabetes
  • sokeri aamuvirtsassa
  • munasarjojen monirakkulaoireyhtymä 

Noin joka toisella odottajalla on raskaudiabetekselle altistavia tekijöitä.

Sokerirasituskoe

Jos riski raskausdiabetekselle on suuri suositellaan sokerirasituskoe tehtäväksti raskausviikoilla 12-16. Jos tulos on normaali uusitaan koe raskausviikoilla 24-28. Jos altistavia tekijöitä ei ole erityisen paljon tehdään koe raskausviikoilla 24-28.

Ennen sokerirasituskoetta 12tunnin paasto. Koe tehdään aamulla kello 8 ja 10 välillä laboratoriossa. Odottava äiti juo 75grammaa glukoosia kolmessa desissä nestettä. Verensokeri mitataan heti liuoksen juomisen jälkeen sekä 1 ja 2 tunnin kuluttua juomisesta. Sokerirasituskoe voi aiheuttaa kuvottavan olon odottajalle. Koe ei kuitenkaan ole sikiölle vaarallinen. 

Milloin raskausdiabetes voidaan todeta?

  • verensokerin paastoarvo on joko 5,3 mmol/l tai enemmän
  • verensokeri tunnin kuluttua kokeen alusta on joko 10,0 mmol/l tai enemmän
  • verenokeri kaksi tuntia kokeen alusta on joko 8,6 mmol/l tai enemmän

Mikäli yksikin yllä olevista toteutuu todetaan odottajalle raskausdiabetes. 

Raskausdiabeteksen hoito

Kun raskausdiabetes on todettu opetetaan äidille verensokerin omaseurantaa. Mittausvälineet hän saa hoitopaikasta. Hyvä raskausdiabeteksen hoito turvaa raskauden luonnollisen etenemisen. Lisäksi hyvällä hoidolla estetään sikiön liikakasvua ja edistetään vauvan hyvinvointia. 

Tärkeimmät hoitomuodot ovat terveellinen ja monipuolinen ruokavalio jonka lisäksi liikunta on tärkeä hoitomuoto. Monipuolinen ruokavalio sisältää täysviljavalmisteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, rasvattomia tai vähärasvaisia maito- ja lihavalmisteita sekä pehmeää rasvaa sisältävää levitettä tai öljyä. Ateriloilla olisi hyvä syödä samalla kerralla hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Ruoan energiamäärän tulee pysyä kohtuullisena ettei paino nouse liikaa ja verensokeri pysyy hallinnassa. 

Liikunta on myös hyvä raskausdiabeteksen hoitomuoto. Liikunta laskee verensokeria ja auttaa painonhallinnassa. 

Insuliinihoito

Alle 2% raskausdiabeetikoista tarvitsee raskaudenaikana insuliinihoitoa. Insuliinihoito voidaan lähes poikkeuksetta lopettaa vauvan synnyttyä. Insuuliinihoitoisen raskausdiabeetikon seurannasta ja synnytyksestä varsaa keskussairaala. Vähän alle puolet insluliinilla hoidettavista raskausdiabeetikoista synnyttää sektiolla.