Munasolupunktio, miten se tapahtuu?

Nyt heti-blogin Maria on saanut lapsensa lapsettomuushoitojen avulla. Oleellinen osa hoitoja oli munasolupunktio ja tässä jutussa Maria kertoo hieman miten se tapahtui ja millainen olo sen jälkeen oli?

Ilmoittautumisen jälkeen mies lähti "lehtiä lukemaan" ja minä menin hoitajan kanssa huoneeseen. Isossa huoneessa oli verhoilla rajatut alueet jokaiselle potilaalle. Eilinen oli kiire päivä ja meitä ennen oli seitsemän pariskuntaa, mutta odottelu meni puolipaniikissa kohtuullisen nopeasti. Vaihdoin sairaalan "aamutakin" päälle ja minun verenpaineeni mitattiin ja kyseltiin yleiset tiedot läpi. Verenpaineeni oli niin alhainen, että hoitaja laittoi minut nestetippaan. Jo kanyylin laittaminen pelotti...

Kun mies oli tullut paikalle, sain nestetipan lisäksi kipulääkkeen ja pahoinvointilääkkeen. Siinä sitten odoteltiin ja lopulta tuli minun vuoro. Kävelin toimenpidehuoneeseen, missä oli sen verran kylmä että tärisin kylmästä ja jännityksestä. Sain peiton päälleni ja suonen sisään kipulääkettä ja rauhoittavaa.

Punktio aloitettiin hetimiten ja se meni nopeasti. Ensin puudutettiin, joka sattui sen verran, että paikallaan olemiseen piti keskittyä ja kyyneleet valuivat. Onneksi se oli nopeasti ohitse. Neulalla kerättiin munasolut molemmista munasarjoista - pienimmät lääkäri taisi jättää paikalleen. Se sattui vaihtelevasti ja jossain välissä huidoin kädellä sivulle ja sanoin (melko surkeasti), että "voiko joku pitää minua kädestä".

Mies piti kädestä loppuajan ja välillä minä vingahtelin. Hoitaja ja lääkäri olivat aivan ihania! Vaikka heillä oli ollut tavallista kiireempi päivä, niin en kokenut olevan liukuhihnanalla kulkeva potilas - vaikka julkisesta hoidosta oli kyse. Punktiossa rauhoitti paljon se, että lääkäri ja hoitaja jutteli minulle niitä näitä meidän kodista ja meidän tulevasta lomasta. Tunsin olevani hyvissä käsissä. Olo oli sen verran hyvä kivusta huolimatta, että ehdin myös naureskella, että tuleekohan miehen käsi kipeäksi kun sitä puristin.

Punktion jälkeen huimasi sen verran, että minut kärrättiin sängyllä tarkkailtavaksi. Sain suonen sisään särkylääkettä ja join jo siinä vaiheessa paljon. Pian hoitaja kävi kertomassa, että munasoluja saatiin 16! Tässä vaiheessa ei tiedetä, kuinka moni niistä oli kypsiä, mutta toivotaan, että mahdollisimman moni. Menkkamaista jomotusta oli, mutta olo oli muuten erittäin hyvä.

Kotimatka sujui hyvin, vaikka oma lääkäri oli varoitellut, että todennäköisesti oksennan kipulääkkeiden takia kotimatkalla. Itseasiassa kotimatkalla oloni oli paljon parempi, kuin punktioon edellisenä iltana mennessä.  


Kuvat ja teksti (c) Nyt heti-blogi