Lapsen paikka ei ole etupenkillä

Turvatyyny voi pelastaa kolaritilanteessa ihmishengen. Lapselta turvatyyny voi kuitenkin viedä hengen. Sen takia laki kieltää etupenkillä istuimet jotka asennetaan selkä menosuuntaan. 

"Ainakin kolmivuotiaaksi asti lapset matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan."

Lapsen matkustaessa selkä menosuuntaan antaa istuin hyvän tuen myös päälle ja kaulalle. Liikenneturva suosittelee että selkä menosuuntaan asennettavia istuimia käytettäisiin ainakin kolme vuotiaaksi asti. Vaikka lapsen jalat olisivat koukussa selkä menosuuntaan matkustettaessa ei se ole syy kääntää istuinta kasvot menosuuntaan. 

"Korokeistuinta tulee käyttää alle 135-senttisillä lapsilla, jotka eivät voi enää painonsa perusteella turvaistuimessa istua."

Koroke nostaa lapsen sopivalle korkeudelle turvavyötä varten. Jokaisessa turvaistuimessa on painorajat joita tulee noudattaa. Jos käytössä on istuinkoroke, pitäisi käytössä olla myös niskasuoja.  Vaikka autosta saisi turvatyynyt kytkettyä pois päältä suosittaa liikenneturva pitämään ne päällä, koska turvatyynyt voivat olla onnettomuudessa ratkaisevassa osassa selviytymisen kannalta. 

Lähteet: Liikenneturva & Yle
Kuva: Pixbay