Kun perheeseen tulee yhden vauvan sijasta kaksi vauvaa kerralla

Paula sai ensimmäisessä neuvolassa raskausviikolla 11. kuulla että odottaakin yhden vauvan sijaan kaksosia. Paulalla ja hänen miehellään ei ennen ultrausta ollut minkäänlaista aavistusta että tulossa voisikin olla yhden vauvan sijaan kaksi. Kuitenkin Paulan suvussa on aiemmin ollut kaksosia.

Hänen Äidin äidin siskolla on kaksosia useammat. Paula ei oikein muista mitkä olivat hänen ensimmäiset ajatukset, kun hän kuuli odottavansa kaksosia. Hän sanoo ettei ajatuksia oikein tainnut olla, koska hänen oli vaikea uskoa koko tilannetta todeksi.

Paulan raskausaika sujui hyvin. Oman hevosen omistavana ihmisenä hän ratsasti ja teki talli töitä vielä kaksi päivää ennen poikiensa syntymää. Raskausvatsa oli Paulan mukaan suhteellisen pieni kaksosvatsaksi. Hänellä ei myöskään ollut kipeitä supistuksia jotka olisivat hankaloittaneet loppuraskautta. Paulan mukaan hänen omilla vanhemmillaan meni hetki sulatella vauvauutista, mutta olivat menossa mukana alkujärkytyksestä toivuttuaan. Miehen vanhemmat suhtautuivat raskausuutiseen hyvin.

Paulan ja hänen miehensä kaksoset syntyivät kiireellisellä sektiolla raskausviikolla 35. Pojat näkivät päivänvalon 21.3.2015. Sektio ajatus oli kulkenut koko raskauden ajan mukana ja päätös sektiosta ei siis tullut lainkaan yllätyksenä. Sektio sujui kaikin puolin hyvin kun spinaalipuudutus saatiin osumaan oikeaan paikkaan.

Ensimmäisen reilun kuukauden syntymän jälkeen pojat viettivät Oulun yliopistollisessa sairaalassa vastasyneiden osastolla 55. Paulan mukaan kulkeminen päivittäin sairaalalla oli osaltaan rankkaa, vaikka hän tieisikin poikien olevan siellä hyvässä hoidossa sairaalahenkilökunnan valvovien silmien alla.

Kun pojat kotiutuivat sairaalasta Paulan mies palasi nopeasti takaisin työelämään, ja hän oli yksin poikien kanssa kotona. Arki vauvojen kanssa oli suhteellisen kevyttä, koska pojat olivat suhteellisen tyytyväisiä vauvoja. Paula ei imettänyt poikia kuin muutamia satunnaisia sairaalassa tapahtuneita kertoja. Paula sanoo että heidän onnensa on hyvä tukiverkosto josta on löytynyt apua kaikkeen liittyen.

Tällä hetkellä perheen arki sujuu koulun, tarhan, työn ja kodin välillä. Pojat aloittivat juuri perhepäivähoidossa ja Paula on aloittanut opiskelut. Illat perheelle kuluvat suurilta osin porukalla oman hevosen hoidossa.Paulan mukaan pojat ovat meneviä ja iloisia persoonia, jotka viihtyvät eläinten parissa ja ulkoilmassa.

Mitä vinkkejä antaisit tulevaisuutta varten heille jotka odottavat kaksosia?

Älä anna ulkopuolisten kommenttien lannistaa. Kaikilla vauva-arki kaksosten kanssa ei ole yhtä 'kamalaa ja rankkaa' niinkuin monet antavat ymmärtää. Muista uskaltaa kysyä apua, ja huolehdi omasta
jaksamisestasi. Kaksoset ovat lahja!

Mitkä ovat kaksosten "hyödyt" ja "haitat"?

"Hyödyt": kaksosista on aina kaveria, tukea ja turvaa toisillensa.

"Haitat": Löytyy aina myös se kaveri, jonka kanssa tapella tarpeen tullen. En tiedä onko se haitta, mutta onhan sitä työtäkin ja rahan menoa tuplasti!


Kuva 1. Photo credit: googhie via Foter.com / CC BY-NC-ND

Julkaistu: 31.8.2016