Keskenmeno

Kun raskaus keskeytyy ennen viikkoa 22. puhutaan keskenmenosta. Jos sikiö painaa alle 500g raskauden keskeytyessä puhutaan myös keskenmenosta. Yleisesti veikataan että yli puolet jopa noin 80% raskauksista päättyy keskenmenoon. Luvun korkeuden selittää se että mukaan on lasketty myös varhaiskeskenmenot. Varhaiskeskenmenossa äiti ei edes tiedä olevansa raskaana vaan alkiorakkula tulee ulos kuukautisvuodon mukana. Todetuista raskauksista noin 10-20% päätyy keskenmenoon ja näistä suurinosa tapahtuu ennen raskausviikkoa 12.

Mistä keskenmeno johtuu?

Monet keskenmenot johtuvat sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Naisen iän myötä kromosomipoikkeavuuden riski lisääntyy. Keskenmenoille on myös muita syitä, mutta kromosomipoikkeaman aiheuttamia keskenmenoja on yli puolet keskenmenoista. Keskenmeno voi johtua myös kohdun rakenteellisesta poikkeavuudesta, hormoonihäiriöstä tai äidin kroonisesta  sairaudesta. Joskus keskenmenoon johtaa myös istukan tai napanuoran kehityshäiriöt. Erilaiset tulehdukset voivat myös keskeyttää raskauden ennenaikaisesti. 

On myös ulkoisia tekijöitä, jotka altistavat keskenmenolle. Näitä ovat muun muassa runsas tupakointi tai ylipaino. Tutkimusten mukaan äidin stressi, ruumiillinen työ ja liikunta eivät lisää keskenmenoja.

Oireet

Keskenmeno alkaa yleensä vähäisellä verenvuodolla joka runsastuu. Keskenmenon oireita ovat myös alavatsa- ja selkäkipu sekä supistukset.

Alkuraskauden keskenmenot johtuvat useimmiten sikiöstä, joten mistään lääkityksesta tai levosta ei ole apua tilanteessa. Luonto on tarkoittanut niin, että elimistö pyrkii poistamaan sikiön tai alkion, jolla ei ole kehittymisen edellytyksiä. Naisen ei pidä syyttää itseään tapahtuneesta!

Raskaaksi keskenmenon jälkeen

Keskenmenon jälkeen raskaaksi voi tulla täysin normaalisti. Keskenmenon jälkeen raskaus saattaa pelottaa ja erityisesti alkuraskaus voi olla ahdistavaa aikaa, koska pelko menetyksestä on läsnä. Vaikka keskenmenot ovat yleisiä, niin toistuvat keskenmenot ovat harvinaisia. Moni haluaa keskenmenon jälkeen raskautua suhteellisen nopeasti, koska se lievittää myös juuri koetun tuskan. On hyvä tietää, että myös tilastot ovat hyvin lohdullisia uuden raskauden suhteen, sillä seuraava raskaus onnistuu 85 - 90 prosentin todennäköisyydellä.