Imetys &
äidinmaidonkorvike

Vauvan ruokintaan liittyy paljon tunteita. Jokainen äiti tahtoo olla paras mahdollinen omalle lapselleen. Monesti kuulee imetystä käytettävän äitiyden mittarina. On hyvä muistaa että äiti on aivan yhtä hyvä äiti lapselleen imetti hän sitten lastaan tai ei. Tässä artikkelissa käsittelemme imetyksen hyötyjä ja ohjeistamme korvikkeen käytössä. 

Imetyksen hyödyt lapselle

Äidinmaito muokkautuu lapsen tarpeita vastaavaksi. Tutkimusten mukaan imetetyt lapset ovat terveempiä ja heillä on vähemmän tavallaisia infektiotauteja. Myös astmaa, atopiaa sekä I- ja II-tyypin diabetestä on imetetyillä vähemmän kuin korvikeruokituilla. Lisäksi imetys ehkäisee myös ylipainoa. Kätkytkuoleman riski on pienempi imetetyillä vauvoilla kuin korviketta saavilla. 

Imetyksen hyödyt äidille

Naisilla jotka ovat imettäneet on pienempi riski sairastua rinta- ja munasarjasyöpään. Lisäksi aikuistyypindiabetekeseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riski on pienmpi. Täysimetys kuluttaa päivässä energiaa 500kcal. Voidaan siis ajatella että imetysksestä on apua raskauskilojen pudottamisessa.

Korvikkeen antaminen vauvalle

Markkinoilla on erilaisia eri valmistajien korvikkeita. Tarjolla on valmiita nestemäisiä sekä jauheesta valmistettavia korvikkeita. Omalle vauvalle sopivan korvikkeen löytää kokeilemalla eri merkkejä. Normaalit korvikkeet ovat lehmänmaitopohjaisia.  Markkinoilla on tarjolla lisäksi mm. soijapohjaisia korvikkeita sekä pidemmälle prosessoituja korvikkeita. Soijapohjaisia tai pidemmälle prosessoituja korvikkeita voidaan tarvita jos vauva on allerginen. 

Korvikkeen käyttö

Valmistajan ohjeiden noudattaminen on korvikkeen kanssa tärkeintä. Käyttövalmiiseen korvikkeeseen ei saa lisätä mitään. Jauhemaiset korvikkeet tulee valmistaa aina pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. 

Korvike säilyy avaamattomassa pakkauksessa huoneenlämmössä parasta ennen -päivämäärään asti. Avatussa pakkauksessa korvike säilyy valmistajan ohjeen mukaan. 

Korvike tulee lämmittää aina ennen syöttämistä kädenlämpöiseksi joko mikrossa tai vesihauteessa. Korviketta tulee aina koemaistaa ennen sen tarjoamista vauvalle. Lämmitettyä korviketta voit tarjota vauvalle tunnin ajan lämmityksestä. Tunnin jälkeen se tulee heittää pois. Korviketta ei saa lämmittää uudelleen! 

Isomman vauvan voi totuttaa huoneenlämpöisen korvikkeen syömiseen. Pienlle vauvalle on lämmönsäätelyn kannalta tärkeää saada kehonlämpöistä maitoa. 

Korvikkeiden turvallisuus

Jos vauva ei saa tarpeeksi äidinmaitoa on korvikkeen käyttö tarpeen. Tavallista lehmänmaitoa, vuohenmaitoa tai kasvismaitoja vauvalle ei saa antaa. Äidinmaidonkorviketta ei pysty valmistamaan itse turvallisesti lehmänmaidosta tai muista raaka-aineista. Vauvalle ei tule antaa vettä tai sokerivettä korvikkeen sijasta. 

Lue myös:
  Taaperoimetys