Halkiovauva

Halkiolapsia syntyy vuosittain arviolta suomessa: 130 kappaletta. Hyvin vähän näistä kuitenkin puhutaan. Huuli- ja suulakihalkiot voi ryhmitellä eri tavoin. Halkiot ryhmitellään kahteen omaan ryhmäänsä: ensimmäiseen kuuluvat huulihalkiot sekä huuli-suulakihalkiot. Toiseen ryhmään kuuluvat pelkästään suulakihalkiot. Molempien ryhmien halkioita pidetään saman sukuisina, mutta kuitenkin ne ovat erillisiä epämuodostumia. Tai omasta mielestä tuo epämuodostuma on vähän huono sanavalinta asialle. Sanotaanko mielummin vaikka että kosmeettinen virhe.


Halkiot jakautuvat myös vielä näiden päätyyppien sisällä: huuli-ienhalkiot, huulihalkiot sekä huuli-suulakihalkiot. Näitä tyyppejä esiintyy eriasteisina, vasemman- tai oikeanpuoleisina taikka molemmin puoleisina.

Toispuoleisessa halkiomuodossa luustorakenne on ehjä ja halkio on nähtävissä eriasteisena huulen alueella. Molemmin puoleisessa huulihalkiossa suuta ympäröivä rengaslihas katkeaa osittain tai kokonaan halkiokohtaan ja kiinnittyy ylös sierainten ala osan seutuun. Myös tässä halkiomuodossa luustorakenne on ehjä.

Toispuoleinen huuli-ienhalkio vastaa lievimmässä muodossaan huulihalkiota. Halkiossa hammaskaaren rakenne sekä huuli on halki, mutta suulaki on ehjä.

Molemminpuoleinen huuli-ienhalkio on harvinainen. Nenän profiili on litteä, yläleuan etuosa on kiertynyt eteen ja ylös. Suulaki on ehjä.

Toispuoleisessa huuli-suulakihalkiossa on yleensä myös ienhalkio. Tämä halkiotyyppi on täydellinen. Nenän väliseinä on voimakkaasti kallellaan.

Molemminpuoleinen huuli-suulakihalkio on yleensä täydellinen. Nenän kärki litteä ja leveä. Yläleuka ja hammaskaaren keskiosa pääsee kasvamaan ja kiertymään eteen-ja ylöspäin.

Suulakihalkioita on monenlaisia. On kovan ja pehmeän suulaen halkioita. Tai täydellisiä suulakihalkioita jotka sisältävät pehmeän ja kovan suulaen halkeaman.
Näiden halkiomuotojen ohella on myös ns. "sekamuotoja". Näissä sekoittuu yleensä kahden erityyppisen halkiomuodon tyyppejä.


Helsingissä on oma yksikkönsä mikä on perehtynyt näihin halkioihin ja niiden hoitoon. Jokaiselle halkio lapselle on omanlaisensa hoito sunnitelma juurikin sen takia kun halkioita on erilaisia.

"Meidän tarinamme"

Vuonna 2014 sain rakenne ultrassa kuulla että meidän tulevalla vauvalla on halkio, mutta epäselväksi jäi kuinka pitkälle halkio menee. Ultrasa selvisi ainakin se että on huuli ja ien ja osasuulakea halki. Pääsin käymään muutamassa ylimääräisessä ultrassa loppu raskauden aikana tämän halkion takia. En osaa kunnolla sanoin kuvailla sitä shokki tilaa kun sain kuulla asiasta. Se oli suuri järkytys kun en asiasta tiennyt yhtään mitään.

Tuli synnytys päivä maaliskuussa 2015, synnytys siis lähti ihan itsekseen käyntiin. Pieni neitimme kun syntyi en enään reagoinut halkioon vaan siihen kuinka suloinen pieni tyttömme oli. Saimme neitin syömisen onnistumaan kertakäyttöpussipullolla missä tavallinen maito tutti mutta tutti osaa piti pitää väärin päin. Halkio lapsille on myös olemassa omanlaisiaan pulloja. huuli halkio lapsen imettäminen onnistuu mutta jos suulaki on halki ei imettäminen onnistu sillä lapsi ei saa alipainetta aikaan. Meidän pienellä neitillä oli totaali halkio vasemman puoleinen, eli huuli-, ien- ja kokosuulaki oli läpi asti halki.

Meillä oli pienen neidin ollessa reilu kuukauden ikäinen niin ensimmäinen aika Helsinkiin tutustumaan husukeen. Tällä käynnillä saimme myös tietää ajan ensimmäiseen leikkaukseen missä oli tarkoitus korjata huuli ja suulaen etuosa. Tästä leikkauksesta noin puolen vuoden päähän suunniteltiin toinen leikkaus missä suljettaisiin loppu suulaki. Kaksi leikkausta on noin vuoden aikana. Huuli leikkaus 4-5kk ja suulaki sit 9-12 sillä välillä. Leikkaus ajankohta riippuu lapsesta itsestään.


Meillä ensimmäinen leikkaus oli kun pieni neiti oli vähän alle 6kk, ja toinen leikkaus sitten lähenpänä vuoden ikää. Nyt neidin ollessa vuoden ja 3kk ikäinen voi hetkisen huokaista kun suurimmat leikkaukset nyt hetkeen ovat takana päin. Pieni neiti on kasvanut ja kehittynyt aivan kuten ns. terveet samanikäisetkin.

Lisää kirjoittajan blogissa: http://leveampihymy.blogspot.com

Teksti & Kuvat: Suvi Lampinen
Julkaistu: 17.6.2016 klo: 10.30