Ensimmäinen kolmannes

Raskauden ensimmäinen kolmannes ajoittuu raskausviikoille 1-12.

Viikot 1-4

Alkio muistuttaa pientä pilkkua, jolla on pää ja neljä pienen pientä jalan ja käden alkua. Tässä raskauden vaiheessa muodostuvat napanuora ja sikiön ja istukan välinen verenkierto.

Lähde

Raskausviikot 5-8

Tässä vaiheessa raskautta pahoinvointi ja kuvotus ovat tavallista. Raskauspahoinvointia voit vähentää välttämällä voimakkaita ja rasvaisia ruokia. Lisäksi aterioiden jakaminen pienempiin annoksiin voi auttaa.

Seitsemännellä raskausviikolla sikiön näkökyky kehittyy. Se pystyy aistimaan valaistuksen muutokset. Kasvojen lopullinen muoto alkaa myös muotoutua. Pää on kaksi kertaa vartalon kokoinen ja hyvin muotoutunut.

Kaikki elimet ovat kehittyneet. Vartalo kasvaa nopeasti. Selkäranka kehittyy. Jallat ja kädet kasvavat pituutta. Myös sormet ja varpaat alkavat erottua.

Lihakset ovat myös kehittyneet ja sikiö alkaa liikkua. Liike on kuitenkin tahdosta riippumatonta.

Lähde

Raskausviikot 9-12

Vauvan kasvonpiirteet selkenevät. Kasvojen luut saavat lopullisen muodon. Huulet ja kulmakarvat alkavat erottua. Vauvalle kehittyy myös silmäluomet.

Vauvan sydän alkaa lyödä säännöllisesti 110-170 kertaa minuutissa. Rasituksessa sikiön sydän voi lyödä useammankin lyönnin minuutissa. Sikiön hermosolujen määrä kasvaa ja tämä saattaa aiheuttaa refleksinomaisia liikkeitä, joita odottava äiti ei kuitenkaan vielä tunne.

Yhdeksännestä viikosta eteenpäin kielen makusolujen alkavat kehittyä. Suu liikkuu. Skiö alkaa niellä lapsivettä, jonka munuaiset hajottavat virtsaksi.

Lähde

Lue myös:

Raskauden toinen kolmannes
Raskauden viimeinen kolmannes