Endometrioosi

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistensairauksista. Suomessa endometrioosia sairastaa jopa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa munanjohtimissa sekä kohdussa, suolessa sekä virtsarakossa.

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samalla tavalla kuin kohdun limakalvo. Endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason vaihteluun. Estrogeenitason noustessa pesäkkeet paksuuntuvat ja vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia. Tämän seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Sairaus aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi uusiutuu eli se on krooninen sairaus. Parantavaa hoitoa ei sairauteen ole vielä löytynyt, mutta oireita voidaan hoitaa esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella. Vaikka parantavaa hoitoa ei ole vielä löytynyt niin siitä huolimatta endometrioosia sairastava voi saada omia biologisia lapsia.


Lähde: Endometrioosiyhdistys
Kuva: Pixbay